Sider

onsdag 12. oktober 2016

Forrige århundrets norske ingeniørbragd


Troll A plattformen ble av TU lesere kåret til århudrets ingeniørbragd 1900 til 2000. Troll har en høyde på 472 meter, høyere enn Empire State Building, og er verdens høyeste transportable byggverk. 

Troll A ble plassert på feltet 17. mai 1995 og det tok 6 dager å slepe den ut, en operasjon og byggverk som trollbant en hel verden. I dag leverer den gass til Europa og levetiden for feltet er utvidet fra 2045 til 2063 takket være nye kompressorer som nylig ble montert på plattformen. Folk fra hele verden ser med beundring på dette byggverket, men det er kanskje ikke like godt kjent på hjemmebane utenom offshore bransjen. Det var unik norsk industriell kompetanse som gjorde dette mulig.

Ennå sendes filmen om flytteoperasjonen av Troll A på Discovery Channel nattestid. Byggverket er av betong, og det var industrielle erfaringer fra bygging av demninger til kraftverk som ble videreutviklet til offshore. Plattformen var opprinnelig bygget for å holde 70 år. Det tar 9 minutter å ta heisen til bunnen av en legg. Fotavtrykket tilsvarer arealet til 3 fotballbaner. 


Video from Discovery Channel - 1997

National Geographic med Richard Hammond fra Top Gear


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar