Sider

mandag 13. juni 2016

Tenkehatter

I forrige blogginnlegg skrev jeg litt om ABCDE metoden som benyttes til prioritering. Takk til alle som klikket seg inn. I dag skal jeg beskrive en teknikk som kan brukes som et verktøy til hjelp i diskusjoner.

Seks tenkehatter®, er utviklet for å diskutere et tema mer effektivt og raskere finne kreativ løsning på en strukturert måte.  Det er Edward de Bono som har utviklet Seks tenkehatter®. Hvem har vel ikke opplevd at diskusjoner kan ende opp som en form for skyttergravkrig og man bruker altfor-lang tid før diskusjonen kommer noen vei. Her er tipset.

Hvert trinn i prosessen består i at man "tar på seg" en hatt med samme farge. Det er viktig at en person tar styringen av teamet, og passer på at alle har samme hatt på i hvert steg av prosessen:

Blå hatt - Hva er problemet? Hva er omfanget av diskusjonen?

Hvit hatt - Hva vet vi med sikkerhet? Hvilke data er tilgjengelig for oss? Bare se fakta i denne fasen.

Rød hatt - Hva føler vi? Hva er vår magefølelse? Fokus på følelser i denne fasen.

Grønn hatt - Hvilke tanker har vi?  Hva kan vi gjøre?  Dette er fasen for kreativitet bare i denne fasen. Unngå kritikk eller kynisme - ideene kan være spenstige.

Gul hatt - Hvilke fordeler kan noen av disse ideene bringe? Hvilke fordeler har de? Vær optimistisk og positiv i denne fasen.

Svart hatt - Hva bekymringene vi har i løpet av de ideer uttrykt ? Hvor praktiske er de? Til hvilke bekostning er ideene? Ikke vær redd for å utfordre ideer.

... tilbake til, Blå hatt - Teamet skal returnere til den blå hatten og spørre. Hvor står vi i forhold til problemet? Har omfanget utvidet ? Har vi en løsning eller en vei til en løsning?

For de som har interesse så kan man lese mer om metoden på wikipedia

Takk til Geir Bakken for lån av dette fantastiske bildet på Flickr. Bildet er tatt ved Prekestolen.
2 kommentarer:

  1. Skrev om tenkehattene i en oppgave om implementering. Men har aldri testet dem. Har du?

    SvarSlett
  2. Nei men jeg har veldig lyst i å prøve. Men metoden er også fin for å gjenkjenne hvilken hatt enkelte har på seg og prøve å lede diskusjonen på rett vei.

    SvarSlett